Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 7. Osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
514
Sziasztok matekban kéne egy kis segítség így szól a feladat :
Egy 360cm kerületű téglalap egyik oldala 12 cm- rel rövidebb , mint a másik . Mekkorák az oldalai ?
Mekkora a területe?

Lécci ha lehet akkor még ma 19:00 - ig holnap rá kell nagyon sürgős !!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyenek a téglalap oldalai: a és b.
A feladat feltételei szerint: b = a - 12 cm
A téglalap kerülete: K = 360 cm
A téglalap kerületének képlete: K = 2 * (a + b)
Mivel ismerjük a kerületet, kiszámolhatjuk a két oldal összegét:
a + b = K / 2 = 360 / 2 = 180
Tehát a két oldal összege 180 cm
a + b = a + a - 12 = 2a - 12
2a - 12 = 180
Vagyis az a oldal kétszerese 12 cm-rel több a 180-nál. Akkor 2a = 180 + 12 = 192 cm
Az a oldal kétszerese 192, akkor az a oldal hossza: a = 192 / 2 = 96 cm
Mivel a b ettől 12 cm-re kisebb, ezért b = 96 - 12 = 84 cm
A téglalap területe: T = a * b = 96 * 84 = 8064 cm2

(Azért írtam le ilyen formában, mert nem tudom, hogy tanultátok e már az egyenleteket. Természetesen, ha tanultátok, akkor egyenlettel rövidebben ki lehet számolni az a-t.)
1