Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Please ! SOS MATEK ALGEBRA VI Oszt.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
359
Segitseget kerek! Koszonom szepen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1


8,

Ha csak egy ismeretlennel dolgozunk, akkor:

Az egyik szám x, a másik 20-x

Ekkor:

`x/(20-x)` = `2/3`

3x = 2(20-x)

3x = 60-2x

5x = 60

x = 12

Az egyik szám tehát a 12, a másik pedig 20-12=8.

9,

Ha arányosak a felsorolt számokkal, akkor legyenek a számok:

3a, 6a és 8a

Összegük:

3a+6a+8a = 17a = 85

a = `85/17` = 5

Akeresett számok tehát:

x = 3a = `3*5` = 15

y = 6a = `6*5` = 30

z = 8a = `8*5` = 40

10:

ha fordítottan arányosak a fenti számokkal, akkor:

`1/x` = `0.2a`

`1/y` = `0.dot(3)a`

`1/z` = `1/9*a`

x = 5a

y = 3a

z = 9a

Ezeket behelyettesítjük a felírt egyenletbe:

`5*5a` - `4*3a` + `9a` = 88

25a-12a+9a = 88

22a = 88

a = 4

A keresett számok tehát:

x = `5*4` = 20

y = `3*4` = 12

z = `9*4` = 36
0