Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia- 10. osztály (Gyűrűs és aromás szénhidrogének kőolajból)

Főoldal » Középiskola » Kémia
766
1. Egy szénhidrogén molekulaképlete: C6H12. Milyen homológ sorba tartozhat ez a vegyület? Hogyan tudnád egyszerű kémiai reakcióval eldönteni, hogy mi lehet ez a vegyület?
2. Egy gyűrűs szénhidrogén 3 móljának tökéletes égésekor 15 mól H2O keletkezik. a) Mi a vegyület összegképlete? b) Hányféle konstitúciós izomere lehet? c) Hány mól O2 szükséges a tökéletes égéshez? d) Hány mól CO2 keletkezik?
3. Egy aromás szénhidrogén 93,75 tömeg% szenet tartalmaz. Moláris tömege 128 g/mól. Mi a vegyület összegképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1, lehet ciklohexán vagy hexén. Az olefinek addícionálnak mindenfélét, pl hidrogént, a cikloalkánok nem, így el tudod dönteni, hogy hova tartozik.

2,

`C_nH_(2n)` + 1,5n `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n `H_2O`

1 mol gyűrűs vegyület égetésekor n mol `H_2O` keletkezik

3 mol égetésekor 15 mol víz keletkezik

`3/1` = `15/n`

n = 5

A vegyület összegképlete `C_5H_(10)`

b,

Ez lehet a ciklopentán, metil-ciklobután, etil-ciklopropán vagy dimetil-ciklopropán (ábra).

c,
1 mol elégetéséhez szükséges 7,5 mol `O_2`

3 mol elégetéséhez szükséges `3*7.5` = 22,5 mol `O_2`

d,

1 mol elégetésekor keletkezik 5 mol `CO_2`

3 mol elégetésekor keletkezik `3*5` = 15 mol `CO_2`.


3,

Van benne egy fenilcsoport (`C_6H_5-`). Ennek a moláris tömege `6*12+5` = 77 `g/(mol)` A maradék 128-77 = 51 `g/(mol)` jut a hozzá kapcsolódó funkciós csoportra. 51-et nehéz sokféleképpen szétosztani a C és H között jól, `-C_4H_3` lehet.

Ha dupla gyűrűs (pl naftalin) a képlet, akkor leellenőrizhetjük a széntartalmat:

Az összegképlet tehát `C_(10)H_8`.

128 g molekulában van 120 g szén

100 g vegyületben van `100/128*120` = 93,75 g szén, tehát beigazolódott a feltételezésünk, a vegyület összegképlete `C_(10)H_8`
0

Az ábra lemaradt
0