Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arányosság

Főoldal » Középiskola » Matematika
2716
Melyik az a két szám melynek aránya 5.6; a szorzatuk pedig 120? különbségük 130?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia! Az arány az 5:6 (5 aránylik 6-hoz)? És ez két külön feladat, vagy egyben van?
0

szorzatos:

Elnevezzük a két számot 5x-nek és 6x-nek.
Tudjuk, hogy:
5x*6x = 120
30x² =120
x² = 4
4-nek két gyöke van, a negatívról sem szabad megfeledkezni:
x1 = 2
x2 = -2
Tehát a két megoldás 2; -2.

különbséges:
Itt azt tudjuk, hogy
6x-5x = 130
x = 130
Illetve itt is jó a -130, mert a két szám különbsége ugyanúgy 130 lesz.
0