Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Henger

Főoldal » Középiskola » Matematika
650
Egy henger alakú víztartály belső átmérője 2,3m. Mennyit emelkedik a víz felszíne, ha a tartályba 10hl vizet engednek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A henger térfogata: V=π*r²*m
Azt tudjuk, hogy az alapkör sugara 2,3/2=1,15 (m)
Viszont most nem a térfogatot keresem, hiszen azt tudom 10 hl(!), hanem a magasságot.
Azt kell tudni, hogy 10 hl mennyi m³!
Azt tudjuk, hogy 10 hl= 1000 l, ami pont 1 m³!
Így a számolásunk a következő: 1=π*1,15²*m => 1/(1,15²*π)=m => m=0,2407 (m) => 24,07 (cm)
0