Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
384
1. Xnégyzet+7x+6>0
2. Két négyzet területének összege 493 négyzet cm. Az egyik négyzet oldala 5cm-rel nagyobb mimt a másik négyzeté. Mekkorák a négyzet oldalai?
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat
x²+7x+6 > 0
Ez egy másodfokú egyenlet, a másodfokú megoldóképletbe kell behelyettesíteni a tagjait.
Ebben az egyenlőtlenségben a=1, b=7, c=6. Megoldás után a két eredmény:
x1= -6
x2=-1

így a két megoldás, melyet intervallumokban adunk meg: x ∈ (-∞;-6) ∪ (-1; +∞)

2. feladat
A kisebb négyzet oldala: x --> területe = x²
A nagyobb négyzet oldala: x+5 --> területe = (x+5)² = x²+10x+25
A kettő összege: 2x²+10x+25

A feladat szerint ez egyenlő 493 cm²
2x²+10x+25 = 493
2x²+10x-468 = 0

Ezt is a másodfokú megoldóképletével megoldjuk, ebben a=2, b=10, c= -468
x1 = -18 --> ezt elvetjük, hiszen a négyzet oldalának hossza nem lehet negatív szám
x2 = 13

A kisebb négyzet oldala 13 cm, a nagyobbé 18 cm.

0