Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1649
1, Mekkora a térfogata 52 gramm standardállapotú szén-dioxid gáznak?
2, Hány dm3 a térfogata 0,5 mol normálállapotú gáznak?
3, Mekkora a térfogata 3 mol H2, 22 g CO2 illetve 4 g CH4 gáznak?
4, Hány dm3 standardállapotú oxigéngáz reagál maradék nélkül 64 g kalciummal?
5, Mekkora a tömege és a térfogata 5 mol standardállapotú hidrogéngáznak?
6, Hány mól gázt tartalmaz 100 dm3 standardállapotú hidrogéngáz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

52 g `CO_2` az `52/44` = 1,18 mol, ennek a térfogata standard körölmények között `1.18*24.5` = 28,91 `dm^3`

2,

`0.5*22.41` = 11,205 `dm^3`

3,

ha standard körülmények között nézzük:

a, 3 mol hidrogéngáz térfogata `3*24.5` = 73,5 `dm^3`

b, 22 g `CO_2` az `22/44` = 0,5 mol, az pedig `0.5*24.5` = 12,25 `dm^3`

c, 4 g metán az `4/16` = 0,25 mol, az pedig `0.25*24.5` = 6,125 `dm^3`

4,

`Ca` + `1/2` `O_2` = CaO

64 g Ca az `64/40` = 1,6 mol, ez reagál `1.6/2` = 0,8 mol oxigénnel

0,8 mol oxigén `0.8*24.5` = 19,6 `dm^3`

5,

5 mol `H_2` az `5*2` = 10 g

5 mol st. állapotú `H_2` az `5*24.5` = 122,5 `dm^3`.

6,

24,5 `dm^3` gáz az 1 mol

100 `dm^3` gáz pedig `100/24.5` = 4,08 mol
1