Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek pls segitsenek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1351
Két szám különbsége 1659. Ha az egyiket a másikkal elosztjuk, a hányados 6 a maradék 89. Melyik ez a két szám?Egy tört számlálója 3. Ha a nevezőjéből 12-öt kivonunk, 4 szer akkora törtet kapunk. Mekkora az eredeti tört nevezője?Két szám különbsége 100. Ha az első számot a másodikkal elosztjuk, a hányados 6, a maradék 5. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
1 és 3 feladat egyenlet felírása azonos elvet követ.
Legyen a nevező n, a hányados k, a maradék m.
A két szám kn+m és n.

Így az 1. feladat esetén `6n+89-n=1659` egyenlethez jutunk,
ahonnan `n=314` és a két kérdéses szám 1973 és 314.

Így az 3. feladat esetén `6n+5-n=100` egyenlethez jutunk,
ahonnan `n=19` és a két kérdéses szám 119 és 19.

A 2. feladat megoldása:

Egyik tört `frac{3}{n}` a másik tört `frac{3}{n-12}`

A feladat egyenlete: `frac{4*3}{n} = frac{3}{n-12}`
Ezt megoldva kapjuk, hogy `n=16`,
tehát a tört nevezője 16.
Módosítva: 5 éve
0

1. feladat:
Az I. szám : x
A II. szám: x + 1659
A feladat feltétele szerint ( a nagyobbat, azaz a II.-at) elosztjuk a kissebbel, akkor 6-ot kapunk és maradék 89. Ez azt jelenti, hogy ha a II. számból a maradékot levonjuk, akkor már az osztás maradék nélkül elvégezhető.
Vagyis:
(II. -89) : I. = 6
A megoldandó egyenlet tehát:
(x + 1659 - 89) / x = 6
( x + 1570) / x = 6 /*6
x + 1570 = 6x /-x
1570 = 5x /:5
314 = x
I. szám a 314 a II. szám pedig a 314 + 1659 = 1973

2. feladat:
Számláló: 3
Nevező : x
Tört: 3/x

Új tört:
Számláló: 3
Nevező: x -12
Új tört: 3/(x - 12)
Az új tört 4-szer akkora, mint az eredeti, tehát az egyenlet:
4 * (3/x) = 3/(x - 12)
12/x = 3/(x - 12) /*x *(x - 12)
12 *(x - 12) = 3x
12x - 144 = 3x / -12x
-144 = -9x /:(-9)
16 = x
A keresett tört számlálója: 3, nevezője: 16, vagyis a tört a 3/16.

3. feladat:
I. szám: x + 100
II. szám: x (mert a feladat feltételei szerint az I. szám a nagyobb)
Ha az I. számot osztjuk II.-vel, az eredmény 6 és maradék az 5.
Ha az I. számból levonjuk a maradékot, akkor az osztást már maradék nélkül tudjuk elvégezni, vagyis (I. -5) / II. = 6
A megoldandó egyenlet:
(x + 100 - 5) / x = 6
(x + 95) / x = 6 /*x
x + 95 = 6x /-x
95 = 5x /:5
19 = x
Vagyis:
I. szám: 19 + 100 = 119
II. szám: 19
0