Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1359 es 1352/b -t valaki megtudná oldani és kicsit magyarázni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
322
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1359,

x napig olvastam, naponta y oldalt.

Felírható egyenletek:

I. xy = 720

II. (x-6)(y+20) = 720

I. y = `720/x`

II:

`(x-6)(720/x+20)` = 720

720-`4320/x`+20x-120 = 720

`20x^2-120x-4320` = 0

`x_1` = 18

`x_2` = -12

18 napig olvastam, naponta 40 oldalt. Ha 40+20 = 60 oldalt olvastam volna naponta, akkor `720/60` = 12 napig tartott volna, ez éppen 6 nappal rövidebb.


1352 b,

x-szel növeljük és csökkentjük az oldalakat.

`(20-x)(20+x)` = 420

`400-x^2` = 420

láthatjuk, hogy nincs megoldás, a maximális terület ugyanis épp a négyzet területe lehet, vagyis `20*20` = 400 `cm^2`.
0