Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
439
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A derékszögű háromszög befogói: a és b, átfogója c.
Akkor: a : b =12 : 5
c = 6,5 cm
a = 12x
b = 5x
A derékszögű háromszögre alkalmazzuk Pitagorasz-tételét:
a2 + b2 = c2
(12x)2 + (5x)2 = 6,52
144x2 + 25x2 = 42,25
169x2 = 42,25
x2 = 0,25
x =  0,25  = 0,5
Akkor megkaptuk a háromszög oldalait:
a = 12 * 0,5 = 6 cm
b = 5 * 0,5 = 2,5 cm
Az eredeti háromszög területe: T = (a * b) / 2 = (6 * 2,5) / 2 = 7,5 cm2

Tehát az eredeti terület 7,5 cm2 , az új háromszög területe 120 cm2.
A területek aránya: 120 / 7,5 = 16, azaz az új háromszög területe az eredeti háromszög 16-szorosa.
Tudjuk azt., hogy hasonló síkidomok területének aránya megegyezik az oldalak arányának négyzetével.
Ez azt jelenti, hogy ha a területek aránya 16, akkor az oldalak aránya  16  = 4 lett.
Tehát a háromszög oldalait a 4-szeresére nagyítottuk.
1

Felírjuk a következő egyenletet a Pitagorasz-tétel alkalmazásával: (12x)^2+(5x)^2=6,5^2 továbbszámolva kijön, hogy 144x^2+25x^2=42,25 tovább 169x^2=42,25 osztunk 169-cel és megkapjuk, hogy x^2=1/4 most pedig gyököt vonunk és megkapjuk, hogy x=1/2 vagyis 0,5 az a=12x=6 cm, b=5x=2,5 cm. A háromszög terület képlete a következő (alap*magasság)/2
Írjuk fel a területképletet: (2,5*6)/2=7,5 tehát az eredeti háromszögünk területe 7,5 cm^2 volt. Ki kell számolnunk, hogy a nagyított háromszög hányszorosa az eredetinek, így 120/7,5=16 A nagyított háromszög tehát az eredeti 16 szorosa. Igaz az eredeti háromszöget 16 szorosára nagyítottuk, de az oldalakat nem. Síkidomoknál az oldalak arányának négyzete megegyezik a terület arányával, ebből következik, hogy gyök 16-tal növeltük az oldalak hosszát, ami 4.
0