Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
354

4. Tudva, hogy 4 matematika füzet és 3 biológia füzet ára 69 lej és 5 matematika füzet és 2 biológia füzet
ára 67 lej, számítsd ki, mennyibe kerül egy matematika és egy biológia füzet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A matekfüzetet m-mel, a biosz füzetet b-vel jelölöm. A feladat alapján tudjuk, hogy
4m+3b=69
5m+2b=67

A második egyenletet átalakítjuk úgy, hogy az egyik odlalon csak b legyen (más szóval kifejezzük a b-t):
5m+2b=67
2b=67-5m
b=(67-5m)/2

Ezt a b-t most behelyettesítjük az első egyenletbe, és megoldjuk azt:

4m + 3× (67-5m)/2 = 69
4m + (201-15m)/2 = 69
8m + 201 - 15m = 138
-7m = -63
m = 9

Tehát a matematika füzet ára 9 lej.
Az m-t visszahelyettesítjük valamelyik képletbe:
5*9+3b=69
45+3b=69
3b=24
b=8

Tehát a biológia füzet 8 lejbe került.
0