Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
1002
Egy ház alapja 10 méter oldalú négyzet, tetőszerkezete olyan négyoldalú gúla, amelynek oldalélei 12 méteresek. Hány m2 cserepet vásároljunk, ha az illesztések és vágások miatt a szükséges mennyiségnél 12%-kal többet kell vennünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gúla élei 12 m hosszúak, ezért a gúla egy oldala tulajdonképp egy 12 m oldalú négyzet. A gúla egy oldalának területe ezért
12*12 = 144 m²
Ebből van 4 db --> 144*4 = 576 m²

Az alja ugyanúgy egy 144 m²-es négyzet, azonban ott ugye a ház területe kitakar valamennyit. Mivel a ház oldala 10 m, ezért a tető aljából egy 10*10= 100 m²-es részt fog kitakarni, ahova nem kerül cserép.
Ezért az alján csak 144-100 = 44 m² cserép kell majd.

Az egész tetőre így 576+44 = 620 m² cserép kell.
Ettől 12%-kal több kell, így kiszámoljuk a 12%-át, és hozzáadjuk:
620*0,12= 74,4

620+74,4=694,4 m² cserépre lesz szükség.
1