Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika fejtörő.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
358
Üdv! Volna egy feladat, amire gyors válaszban reménykedem. Feladat a következő:
2 kg -5 °C-os jeget melegítek és 60 °C-os víz lesz belőle. Mennyi energia kell a folyamathoz?
( jég fajhője 2,1 kJ/kg °C, víz fajhője 4,2 kJ/kg °C, a jég olvadáshője 334 kJ/kg )
Remélem minél előbb felbukkan egy úri hölgy/férfi, aki tud gyors választ adni! Előre is köszönöm és mélységes tiszteletem!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Először felmelegítjük a jeget az olvadáspontjára:

`Q_1` = `c_j*m*DeltaT_1` = `2.1*2*5` = 21 kJ

A jeget megolvasztjuk:

`Q_2` = `L_j*m` = `334*2` = 668 kJ

A vizet felmelegítjük az adott hőfokra:

`Q_3` = `c_v*m*DeltaT_2` = `4.2*2*60` = 504 kJ

Az összes energia a három összege:

E = `Q_1+Q_2+Q_3` = 21+668+504 = 1193 kJ
0