Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
617
Kúp alakú gyertyákat készítünk, a kúp alkotója 17 cm, alapkörének átmérője 16 cm. Hány cm3 viasz szükséges a gyertya elkészítéséhez? (A dermedéskor bekövetkező térfogatváltozástól tekintstünk el.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Térgeometria, átmérő, kúp, alkotó
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először ki kell számolni a kúp magasságát. Az alapkör sugara az átmérő fele, tehát 8 cm.
Az alkotó, a sugár és a magasság derékszögű háromszöget alkotnak, amelyben az alkotó az átfogó.
Ebből a magasságot (m) Pitagorasz-tétellel ki tudjuk számolni:
8²+m² = 17²
64+m² = 289
m² = 225
m = 15 cm

A kúp térfogatának képlete: (r²×π×m)/3
Tudjuk, hogy r = 8 cm, m= 15 cm, úgyhogy csak be kell helyettesíteni, és kiszámolni.
1