Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1078
Sziasztok, valaki tudna segíteni, aki jobban jártas ebben a témában?
Nekem eddig csak egy olyan órám volt, ahol ezt vettük és nagyon döcögök vele:(
Előre is köszönöm!

1. Hány 5m%-os oldattal kell felhígítani 600g 80m%-os oldatot, 15m%-osra?

2. Hány kg 12m%-os oldatból kel 50kg vizet ledesztilálni, hogy a kapott oldat 20m% legyen?

3. Hány m%-os oldat keletkezik, ha 50g bóraxot 350g glicerinbe feloldunk?

4. Milyen töménységű sóoldat keletkezik, ha 350g 8m%-os sóoldathoz még 50g konyhasót adunk?

5. Hány m%-os azaz oldat, amelynek 120 grammja NaHCO3-ot tartalmaz?

6. Milyen koncentrációjú oldat keletkezik, ha összeömtünk,
a, 20g 30m%-os és 40g 60m%-os oldatot?
b, 12g 70m%-os és 3g 20m%-os oldatot?

7. Hány g desztillált vízzel kell felhigitanunk 50g 92m%-os alkoholt, hogy 20m%-os arcvizet kapjunk, és hány g arcvizet készíthetünk ily módon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék, számítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Tömegszázaléknál mindig azt kell nézned, hogy mi az oldott anyag és az oldat, a képlet ehhez:
`m/m%=(m("oldott anyag"))/(m("oldat"))*100`

Tehát az elsőnél:
kell vennünk x gramm 5 százalékos oldatot, ebben 0.05x gramm oldott anyag van
van 600 g 80 százalékos oldatunk, ebben 600*0.8=480 gramm oldott anyagunk

tehát:
oldott anyag:`0.05x+480`
oldatunk tömege:`600+x`
keletkezett oldatunk 15 százalékos lesz, egyenlettel:
`15=(0.05x+480)/(600+x)*100`,e bből x=3900 gramm, ekkora tömegű oldatot kell még hozzáadni.

A többi feladat is ugyanerre épül, csak gondold végig az oldott anyagot és az oldat tömegeket, esetleg ha még így sem megy, nyugodtan írj!

-S.R.
0