Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi ennek az egyenletnek a megoldása?

Főoldal » Középiskola » Matematika
267
x²+2x-3
-------------- =
-x²+4x-3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez nem egy egyenlet, hanem egy másodfokú törtes algebrai kifejezés. Akkor lenne egyenlet, ha az egyenlőségjel jobb oldalán is állna egy kifejezés.
Ebben a formában feltételezem, hogy az a feladat, hogy hozzuk egyszerűbb alakra a törtes kifejezést.
Egy törtes kifejezész egyszerűsítésssel tudjuk egyszerűbb alakra hozni.
Egyszerűsíteni csak szorzatalakból lehet, tehát szorzattá kell alakítani a tört számlálóját és nevezőjét is, ezután tudunk egyszerűsíteni az azonos szorzótényezőkkel.
Itt a számláló és a nevező is másodfokú kifejezés. Ezt úgy a legegyszerűbb szorzattá alakítani, hogy kiszámoljuk a kifejezésből alkotott másodfokú egyenlet megoldásait.
Egy másodfokú kifejezés szorzatalakja: a * (x - X1) * (x - x2) , ahol a az x2 együtthatója ( x2 előtti szorzószám), x1 és x2 pedig a másodfokú egyenlet megoldásai.

Ezt alkalmazzuk.
Számláló:
x2 + 2x - 3 = 0
D = 22 - 4 * 1 * (-3) = 4 + 12 = 16 = 42
x1,2 = (-2 ± 4) / 2
x1 = (-2 + 4) / 2 = 2 / 2 = 1
x2 = (-2 - 4) / 2 = -6 / 2 = -3
Tehát a számláló szorzat alakban: 1 * ( x - 1) * ( x - (-3) ) = ( x - 1) * (x + 3)

Nevező:
-x2 + 4x - 3 = 0
D = 42 - 4 * (-1) * (-3) = 16 - 12 = 4 = 22
x1,2 = ( -4 ± 2) / (-2)
x1 = (-4 + 2) / (-2) = -2 / (-2) = 1
x2 = (-4 - 2) / (-2) = -6 / (-2) = 3
Tehát a nevező szorzat alakja: -1 * (x - 1) * (x - 3)

A tört tehát a következő:
(x2 + 2x - 3) / (-x2 + 4x - 3) = [ (x - 1) * (x + 3) ] / [ -(x - 1) * (x - 3) ] egyszerúsíthetünk (x - 1) -gyel = (x + 3) / -(x - 3)

Tehát a tört: - [ (x + 3) / (x - 3) ] alakban adható meg.
0