Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1380
1.,Gondoltam egy számra. Kivontam belőle 3-at,az eredményt elosztottam 5-tel,a kapott számhoz hozzáadtam az eredetit és így 33-mat kaptam. Melyik számra gondoltam?

2.Bence zsebpénzének a 3/5-ét bankszámlán,15%-át rendezvényekben,a maradék 260ft-ot pedig a párnájában tartja.
Szeretne egy 1000ft-os autót vásárolni. Elég-e rá a megtakarított zsebpénze?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1. Az eredeti számot elnevezzük x-nek.
Kivonunk belőle 3-mat: x-3
Az eredményt elosztjuk 5-tel: (x-3)/5
A kapott számhoz hozzáadjuk az eredetit: (x-3)/5 + x
És ez egyenlő 33-mal:

(x-3)/5 + x = 33

x = 28

Tehát a 28 volt a gondolt szám.
Módosítva: 5 éve
1

2. feladat
Ki kell számolni, hogy a megadott 260 Ft az hány százaléka az összes pénznek, mert így ki tudjuk számolni az egész megtakarítást.
3/5 rész az 100*3/5 = 60%-kal egyenlő. Ezen kívül van még 15%, ez összesen 75%, és ezen kívül van még 260 Ft. Ez azt jelenti, hogy a maradék 25% = 260
Arányossággal kiszámoljuk, hogy hány Ft a 100%:
25% = 260
100% = x

x= (100/25)*260 = 1040
Tehát összesen 1040 Ft-ja van, így meg tudja magának venni az autót.
1