Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős

Főoldal » Általános iskola » Matematika
431
Holnap lenne óránk de egyáltalán nem értem ezt az anyagot.mindenkinek köszi ha segítene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos nagyon sürgős
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
2821. feladat
A hasáb felszíne: 2*(a*b+a*c+b*c) --> a két alapél a és b, a magasság c
Legyen az alapél hossza= a (ez ugyanannyi, mint a b, mert a hasáb alapja négyzet, tahát minden oldala egyenlő)
Ekkor a magassága = 2a

Behelyettesítünk a képletbe (nem teszünk különbséget a és b között, mert ugyanakkorák):
490 = 2*(a*a+a*2a+a*2a)
490 = 2*(a²+2a²+2a²)
490 = 2*5a²
490 =10a²
49 = a²
7 = a

Tehát az alapél 7 cm, a magasság 14 cm.
A hasáb térfogata = a*b*c ---> 7*7*14 = 686 cm³


Módosítva: 5 éve
0

2822. feladat
Ennél a térfogat van megadva: V = a*b*c = 144 cm³
Ez is négyzet alapú hasáb, tehát az alapjának az élei ugyanakkorák, ezeket a-nak nevezzük el, a magasságát pedig a feladat szerint a*2/3-nak.

Behelyettesítünk a képletbe, és itt sem teszünk különbséget a és b között:
144 = a*a*(2a/3)
144 = (2a³)/3
432= 2a³
216 = a³
6 = a

Tehát az alapél 6 cm, a magasság pedig 4 cm.
A test felszíne: 2*(a*b+a*c+b*c)
Behelyettesítünk: 2*(6*6+6*4+6*4) = 168 cm² a felszíne
Módosítva: 5 éve
0