Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SEGITSÉG!! Kérlek, kémia.

2229
GLICERIN
1-szerkezeti képlete
2-előállítása
3-fizikai tulajdonságok
4-kémiai tulajdonságok
5-felhasználása
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
szerkezetét csatolom képként

előállítás:
Állati és növényi zsírok és olajok elszappanosításával glicerin keletkezik. A házi szappankészítés során a glicerin elvész, ipari előállítás során, azonban értékes melléktermék.
Újabban a kőolaj krakkolásánál nagy mennyiségben keletkező propilénből gyártják, klórral, magas hőmérsékleten, mivel ekkor nem a kettős kötés telítődik klórral, hanem alkil-klorid keletkezik, amit azután hipoklórossavval klórhidrinné alakítanak; ezt már könnyű glicerinné szappanosítani:

fizikai és kémiai tulajdonságok:
A legegyszerűbb háromértékű alkohol. Színtelen, szagtalan, viszkózus anyag.
Íze édeskés, nem mérgező.
Olvadáspontja +17,9°C
Forráspontja 290°C, de ezen a hőmérsékleten már bomlik.
Sűrűsége: 1,26 g/cm3

Kimutatható, hogy a glicerin három hidroxilgyököt tartalmaz, mert három savmaradékkal vegyül.
Három darab hidrofil, alkoholos hidroxilcsoportot tartalmaz.
Vízzel és etanollal korlátlanul elegyedik

felhasználás:
Kozmetikai és gyógyászati készítményekben. (Pl. bőrpuhító krémek, testápolók - a képen)
Robbanóanyagok (nitro-glicerin) alapanyaga.
Élelmiszerekben nyirkosító-, édesítő- és tömegnövelőszerként.
Élelmiszeradalékként E 422 kóddal említik.
1

Csatoltam képet.
0