Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!
előállítás:
Állati és növényi zsírok és olajok elszappanosításával glicerin keletkezik. A házi szappankészítés során a glicerin elvész, ipari előállítás során, azonban értékes melléktermék.
Újabban a kőolaj krakkolásánál nagy mennyiségben keletkező propilénből gyártják, klórral, magas hőmérsékleten, mivel ekkor nem a kettős kötés telítődik klórral, hanem alkil-klorid keletkezik, amit azután hipoklórossavval klórhidrinné alakítanak; ezt már könnyű glicerinné szappanosítani:
fizikai és kémiai tulajdonságok:
A legegyszerűbb háromértékű alkohol. Színtelen, szagtalan, viszkózus anyag.
Íze édeskés, nem mérgező.
Olvadáspontja +17,9°C
Forráspontja 290°C, de ezen a hőmérsékleten már bomlik.
Sűrűsége: 1,26 g/cm3
Kimutatható, hogy a glicerin három hidroxilgyököt tartalmaz, mert három savmaradékkal vegyül.
Három darab hidrofil, alkoholos hidroxilcsoportot tartalmaz.
Vízzel és etanollal korlátlanul elegyedik
felhasználás:
Kozmetikai és gyógyászati készítményekben. (Pl. bőrpuhító krémek, testápolók - a képen)
Robbanóanyagok (nitro-glicerin) alapanyaga.
Élelmiszerekben nyirkosító-, édesítő- és tömegnövelőszerként.
Élelmiszeradalékként E 422 kóddal említik.