Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
600
Ez a kettő lenne,előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem láttál még kör alakú medencét, mi? :D

a) Tehát egy olyan henger alakú földet kell kiásni, melynek az alapkör átmérője 9 méter, így sugara 4,5 méter, magasság 12*3/4=9 méter, innen a térfogatát számolva: 4,5²*π*9=182,25π m³, igény szerint lehet kerekíteni.

b) Ha ezt a hengert kiterítjük a síkba, akkor palástja megfelel egy téglalapnak, melynek egyik oldala a testmagasság, vagyis 12 méter, másik oldala az alapkör kerületével egyezik meg, vagyis 2*4,5*π=9π méter hosszú, így a téglalap területe, vagyis a lemosandó felület nagysága 12*9π=108π m², igény szerint lehet kerekíteni.

2a) Ebben az a trükk, hogy ugyanannyi lesz a felszíne, mint a kockának, mert amikor kivágtuk a téglatestet, akkor a felszín azok (külső) lapjaival csökkent, viszont keletkeztek új téglalapok, azoknak a területével nőtt, és mindegyik kivágott téglalapnak megvan a párja a keletkezettek közül, tehát a felszín ugyanannyival csökkent, mint nőtt, így nem változott. A sarokelem felszíne kivágás nélkül: 6*80²=38400 cm²=384 dm², kivágással pedig a fent tárgyaltak szerint ugyanennyi.
1