Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA (fémek/keverékek)

Főoldal » Középiskola » Kémia
495
Sziasztok!
Nem tudok rájönni ezeknek a feladatoknak a megoldására. Nem értem...
Segítenétek légyszíves?

4.) Vasat és kalciumot tartalmazó keverék 5,00 grammja vízből 1,225 dm3 „standard” gázt fejlesztett. Határozzuk meg a keverék összetételét! Mekkora térfogatú gáz fejlődött volna a keverék sósavas oldásakor?

5.) Egy Ca-Mg ötvözetet levegőn oxidálva annak tömege 56,7 %-kal megnőtt. Add meg az ötvözet tömeg- és anyagmennyiség - %-os összetételét!

6.) 1,60 gramm kálium-nátrium ötvözet vízből 640,3 cm3 normál állapotú gázt fejleszt. A keverék hány tömeg %-a nátrium?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, fém, fémek, keverékek
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

4,
`Ca+2*H_2O→Ca(OH)_2+H_2`

standard körülmények között 1 mol gáz `24.5 dm^3` teret tölt ki, így 1.225`dm^3` 0.05 mol gázt jelent. Tehát az egyenlet alapján mondhatjuk, hogy 0.05mol hidrogén gáz keletkezett, és az arányok miatt 0.05 mol kalciumból indultunk ki, ami 0.05*40=2 gramm, így a vas 3 gramm. A sósavas oldást már rádbíznám, ott ugye a vassal is fog reagálni.

5,
`Ca+1/2*O_2→CaO`
`Mg+1/2*O_2→MgO`

induljunk ki 100 grammból, legyen kalcium x gramm, magnézium 100-x gramm, így az ötvözet 156.7 gramm lesz, amiből 56,7 gramm az oxigén.
egyenlet alapján van x gramm kalciumunk, ami `x/40`mol, ezzel `1/2*x/40` mol oxigén reagál, ami `32*1/2*x/40` gramm
egyenlet alapján van 100-x gramm magnéziumunk, ami `(100-x)/24.3`mol ,ezzel `1/2*(100-x)/24.3` mol oxigén reagál, ami
`32*1/2*(100-x)/24.3` gramm, ha a az oxigén tömegeket összeadjuk, akkor 56.7 kell kapnunk,

`32*1/2*x/40+32*1/2*(100-x)/24.3=56.7`
x-re 35,38g-ot kell kapj, ez a kalcium, ennyi százalék is lesz, hiszen 100 grammból indultunk ki. A szazalékszámítást rád bíznám.

6,
`K+H_2O→KOH+1/2*H_2`
`Na+H_2O→NaOH+1/2*H_2`

640.3 köbcenti hidrogén 0.02857 mol.

legyen x gramm kálium, ez `x/39.1`mol, ebből `1/2*x/39.1` mol hidrogén fejlődik
1.6-x gramm nátriumunk van, ez `(1.6-x)/23`mol , ebből `1/2*(1.6-x)/23`mol hidrogén fejlődik, tudjuk hogy a hidrogén anyagmennyisége 0.02857 mol, tehát ezt írhatjuk fel:

`1/2*(1.6-x)/23+1/2*x/39.1=0.02857`
x-re 0.69403 grammot kapsz, ez a kálium, ebből a nátrium következik, a százalészámítást rádbíznám.



Kérdésed van, nyugodtan írj, akár privát üzenetben is!

-S.R.
1