Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Irodalom SOS

214
Sziasztok valaki tudna írni egy pár mondatot Petőfi kolteszeterol? Előre is nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

3
Petőfi szerelmi költészete eléggé tág, és nemcsak a feleségét kell megemlíteni bevezetésként. Petőfinek 3 szerelme volt, és mindegyik szerelméhez írt egy versciklust is. Természetesen irodalmi jelentősége igazán Petőfi szerelmei közül hitevesének, Júliának van. Hozzá írta a Reszket a bokor, mert... c. verset, a Szeptember Végén-t és a Minek nevezzelek?-et. Illetve több kisebb művet, de ezekről érdemes beszélni. Egyébként PEtőfi szerelmei: Csapó Etelka és Mednyánszky Berta volt

Csapó Etelka: 44-ben ismeri meg. A lány mégcsak 15 éves lehetett mikor Petőfi megismerte. Tragikus hirtelenséggel elhuny fiatalon. A még megnemszületett szerelem vágy vette rá a költőt, hogy Etelkának gyász verseket írjon, melyeket később egy ciklusba gyűjtött. (Cipruslombok Etelka sírjára címmel)


Mednyánszky Berta: 45-ben ismeri meg. A társadalmi különbségek nem engedik a szerelmet.
Módosítva: 3 éve
1

Petőfi szerepe a magyar költészet történetében könnyen és kétségtelenül megjelölhető: ő a legnagyobb magyar lírai költő. Valódi lírai természet. Folyton érzések rezegnek benne, és kifejezést keresnek a dalban; lelke tele van elektromos feszültséggel, mely a költészet szikráiban pattan ki. Soha ember a világon nem volt tisztább és jellemzőbb típusa a lírikusnak mint ő. Impresszionista a szó legmagasabb értelmében. Tele van mély érzésekkel és lelkesedéssel. Minden érzés, minden hajlam: a hazaszeretet, a barátság, a szerelem, a harag, a politikai rokonszenv, a költészet, csakhamar a szenvedély színét ölti nála.


2

Említsd meg Petőfi látomásköltészetét valamint forradalmi költészetét is.
1