Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben a 2 KÉMIA feladatban kérném a segítségeteket (Fémek, keverékek)

Főoldal » Középiskola » Kémia
723
Sziasztok!
Nem értem ezt a 2 feladatot. Egyszerűnek tűnnek, de nem tudom megoldani.
Segítenétek légy szíves?

1.) Részben oxidálódott kalciumot levegőn hevítve annak tömege 10,0 %-kal nőtt. A tárolt kalcium hány %-a oxidálódott?


2.) Részben oxidált kalcium 2,00 grammját tartósan hevítve a szilárd anyag tömege 2,400 grammra nőtt. A tárolt anyag tömegének hány %-a oxidálódott?



Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, feladat, fém, fémek, keverék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ca + `1/2` `O_2` = CaO

Induljunk ki 100 g anyagból, melyben x g oxidálódott.

x g kalcium az `x/40` mol, ebből `x/40` mol CaO keletkezett, ami `(56x)/40` g.

A különbség pedig 10 g.

`(56x)/40` - x = 10

`(16x)/40` = 10

x = `400/16` = 25

A hevítés során 25%-a oxidálódott, akkor eredetileg a 75 %-a volt oxidált állapotban.

2,

2 g anyagban van x g kalcium, ebből (mint ahogy fentebb levezettük) `(56x)/40` g CaO keletkezett.

`(56x)/40` - x = 2,4-2

x = 1 g

2 g anyagban van 1 g Ca

100 g anyagban van `100/2*1` = 50 g Ca, a többi az oxidált anyag, azaz 100-50= 50 %-a.
2