Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
414
Kérlek segítsetek!

Az almalét szabályos háromszög alapú hasáb formájú dobozba csomagolják.
Alapélei: a= 6 cm, a doboz magassága: b=15 cm.
Számítsuk ki, mekkora területű papír kell a doboz elkészítéséhez, mennyi almalé fér egy dobozba! (2 tizedesjegyig számolj, kerekíts tizedekre)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a = 6 cm
b = 15 cm
A csomagolóanyag mennyiségéhez ki kell számolni a hasáb felszínét, az almalé mellyiségéhez pedig a térfogatát.
Felszín: A = 2 * Talap + 3 * a *b
A hasáb alaplapja egy egyenlő oldalú háromszög. Ennek a területét úgy tudjuk kiszámolni, hogy Talap= (a *ma) / 2
Az ma (alaphoz tartozó magasság) meghatározásához behúzzuk a háromszögbe, akkor felezi az alapot és két derékszögű háromszöget kapunk.
Ennek a derékszögű háromszögnek az egyik befogója a magasság, a másik pedig az alap fele(a/2), átfogója pedig a háromszög oldala.
Felírjuk erre a derékszögű háromszögre Pitagorasz-tételét:
(a/2)2 + ma2 = a2
32 + ma2 = 62
9 + ma2 = 36 /-9
ma2 = 27
ma =  27  = 5,2 cm
Talap = (a * ma) / 2 = (6 * 5,2) / 2 = 15,6 cm2
A = 2 * 15,6 + 3 * 6 * 15 = 31,2 + 270 = 301,2 cm2
A hasáb térfogata:
V = Talap * b = 15,6 * 15 = 234 cm3
0