Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
476
Kérlek segítsetek!

Egy téglatest egyik éle 3 m - rel hosszabb a másiknál, a harmadik éle 20 m, a térfogata 2600 m3. Mekkorák a téglatest élei és a felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik éle x m, a másik x+3 m, a harnadik 20 m.

V = abc = `x(x+3)20` = 2600

`x(x+3)` = 130

`x^2+3x-130` = 0

(x-10)(x+13) = 0

Negatív nem kell.

x = 10 m az egyik oldal, 13 m a másik oldal, 20 m a harmadik oldal.

A = 2(ab+ac+bc) = `2*(10*13+13*20+10*20)` = `2*(130+260+200)` = `2*590` = 1180 `m^2`
0