Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
404
Tud valaki segiteni?

Egy építkezéshez 32 db, négyzetes oszlop alakú gerendát használnak fel. A gerendák egyforma keresztmetszete 20 cm × 20 cm, hosszuk egységesen 8,4 m.

a., Hány m3 a gerendák térfogata összesen?
b., A gerendákat olyan felületkezelő anyaggal vonják be, amelynek kiadóssága 10 m2/liter. Hány liter felületkezelő anyagra van szükség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
32 db gerenda van.
1 gerenda adatai:
a = 20 cm = 0,2 m
b = 8,4 m
a)
1 gerenda térfogata: V = a * a * b = 0,2 * 0,2 * 8,4 = 0,336 m3
Az összes gerenda össztérfogata: Vösszes = 32 * V = 32 * 0,336 = 10,752 m3

b)
1 gerenda felszíne: A = 2 * a * a + 4 * a * b = 2 * 0,2 * 0,2 + 4 * 0,2 * 8,4 = 0,08 + 6,72 = 6,8 m2
Az összes gerenda összfelszíne: Aösszes = 32 * A = 32 * 6,8 = 217,6 m2

1 liter felületkezelő anyag 10 m2 felületre elegendő, tehát 217,6 /10 = 21,76 liter felületkezelőre van szükségünk.
Módosítva: 5 éve
0