Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ízeltlábúak törzse

388
Hasonlítsd össze a gyűrűsférgek és az ízeltlábúak keringési rendszerét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
gyűrűsférgek:
Keringési rendszerük zárt. A vére egy zárt érhálózatban kering, a nyelőcső körüli szívekből artériák vezetik el a vért, majd kapillárisokon keresztül a vénákba jut, majd vissza a szívekhez. Vére piros színű, vérplazmában oldott oxigénszállító hemoglobintól. Fehérvérsejtjei a kórokozóktól védik meg, azonban a gerincesekhez hasonló immunrendszerről még nem beszélhetünk

ízeltlábúak:
Az ízeltlábúaknak nyílt keringési rendszerük van, a benne áramló folyadékot testfolyadéknak nevezzük. A nyílt keringési rendszerben megszakad az érrendszer folytonossága, a verőerek nem folytatódnak hajszálerekben, a testfolyadék a szövetek közti térbe kerül. Miután végbemegy az anyagcsere, a testfolyadék a gyűjtőerekbe összeszedődik és a szívbe kerül. A rovarokban az oxigént nem a keringési rendszer szállítja, hanem a sejtekig elágazó trachearendszer.

Testfolyadékuk plazmája vízben oldott ionokból és szerves molekulákból áll. A testfolyadék sejtjei közül egyesek különböző anyagrészecskék eltávolítását végzik endocitózissal (bekebelezéssel), mások olyan anyagokat termelnek, melyek a testfolyadék megalvadását segítik elő. A testfolyadék áramoltatását az összehúzódó és elernyedő rovarszív végzi, melynek összehúzódása a saját falában lévő izmokkal és a kamrák falához tapadó legyezőizmok segítségével történik. A legyezőizmok másik vége a rovar testének háti lemezéhez csatlakozik. A rovarszív tulajdonképpen egy a hátoldalukon végighúzódó, hátul zárt, oldalán nyílásokkal rendelkező és elől nyitott cső. A csőhöz kívülről tapadó izmok összehúzódása növeli a cső térfogatát, ennek hatására az oldalsó nyílásokon beszívódik a szövetek közül a testfolyadék. Az izmok elernyedésekor a cső rugalmassága folytán billentyűkkel irányítva a fej felé nyomja ki a testfolyadékot, ami szétfolyik a szövetek között. A tápanyagszállítást a diffúzió is segíti.
A rákok és a lemezes tüdővel rendelkező pókok keringése a tápanyagok és hormonok mellett a légzési gázokat is szállítja. A pókok szíve összeköttetésben áll a tüdővel.
0