Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg az egyenlő szárú háromszög keresett adatait, majd számítsd ki a kerületét és a területét!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
871
a=? b=2,6dm ma=2,4dm mb=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Egy olyan háromszőgről van szó melynek szárai egyformák tehát akkor ma=ab =>ök =2.4dm

Úgy értelmeztem hogy d=2.6dm igyhát akkor mb=2.6?

A kerülete kiszámitása K=2.4dm+2.4dm+2.6dm=6.14dm

Területe= alap×magasság/2 ami ebben az esetben
T=2.4×2.6=6.24/2
6.24:2=3.12


Azért kell elosztani a kapott eredményt 2 fele mert hanem egy téglalap területét kapjuk meg.
Módosítva: 5 éve
0

b = 2,6 dm
ma = 2,4 dm
Ha az egyenlőszárú háromszögben behúzzuk az alaphoz tartozó magasságot, akkor a magasság felezi az alapot és két egybevágó derékszögű háromszöget kapunk.
Ennek a derékszögű háromszögnek a befogói az ma és az a/2 (az alap fel), átfogója pedig a b (a háromszög szára).
Ebben a derékszögű háromszögben alkalmazzuk Pitagorasz-tételét:
(a/2)2 + ma2 = b2
(a/2)2 + 2,42 = 2,62
(a/2)2 + 5,76 = 6,76
(a/2)2 = 1
a/2 =  1  = 1
a = 2 dm

A háromszög kerülete: K = a + 2b = 2 + 2 * 2,6 = 2 + 5,2 = 7,2 dm
A háromszög területe: T = (a * ma) / 2 = (2 * 2,4) / 2 = 2,4 dm2
A háromszög területét a szárhoz tartozó magasság segítségével is ki tudjuk számolni, azaz
T = (b * mb) / 2
Ebbe behelyettesítve kapjuk, hogy:
2,4 = (2,6 *mb) / 2 /*2
4,8 = 2,6 * mb /:2,6
mb = 1,846 dm
0