Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
902
Egy négyzetet az egyik oldalával párhuzamos két egyenessel három téglalapra bontottunk. Mekkora a négyzet területe, ha mindhárom téglalap kerülete 8 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A négyzet oldala legyen: a.
A négyzetet téglalapokra bontottuk. Mivel ezek kerülete egyenlő, ez azt jelenti, hogy a téglalapok egybevágók.
Akkor a keletkező téglalapok hosszabb oldala a, rövidebb oldalaik pedig a/3.
A téglalap kerülete: K = 2 * (a + a/3)
2 * (a + a/3) = 8
2a + 2a/3 = 8 /*3
6a + 2a = 24
8a = 24
a = 3 cm
A négyzet oldala a = 3 cm, akkor területe: Tnégyzet = a * a = 3 * 3 = 9 cm2
0