Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna ebbe segíteni?köszi.

Főoldal » Középiskola » Fizika
1036
2. Egy szánkó tömege 2 kisgyerekkel együtt 60 kg, a csúszási súrlódási tényező értéke 0,1. a) Mekkora a szánkó súlya? (g=10 m/s2)
b) Mekkora vízszintes irányú erővel mozgatható a szánkó állandó sebességgel? c) Mekkora lesz a szánkó gyorsulása, ha 100 N vízszintes irányú erővel húzzuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m = 60 kg
μ = 0,1
g = 10 m/s2
a)
A szánkó súlya az az erő, amellyel a szánkó a földet nyomja, vagyis
F = m * g = 60 kg * 10 m/ s2 = 600 kg*m/s2 = 600N a szánkó súlya:
b) Ahhoz, hogy állandó sebességgel mozogjon a szánkó, a vízszintes erőnek meg kell egyeznie a szánkót lassító súrlódási erővel.
Fs = μ * m * g = 0,1 * 60 kg * 10 m/s2 = 60N
c) Fh = 100N
A szánkóra ható erők eredője: (a húzóerő ás a súrlódási erő ellentétes irányú, tehát gyengítik egymást): Fe = Fh - Fs = 100N - 60N = 40N
Newton II. törvénye alapján:
Fe = a * m, vagyis
a = Fe / m = 40N / 60 kg = 2/3 m/s2 = 0,667 m/s2 a szánkó gyorsulása.

1