Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
397
Nem értem hogy kell fel írni az egyneleteta 2821,2822,2724,2827-re

Köszi előre a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az első három feladat nem látszik a fotón, úgyhogy ez a 2827-es:

A hasáb térfogatának képlete: V = a*b*c
Tudjuk, hogy V = 43,2 dm3 = 43200 cm3
Az alap területe két oldalnak a szorzata: a*b = 720 cm2 --> ezt be tudjuk helyettesíteni a térfogat képletébe:
720*c = 43200
c= 43200/720
c = 60 cm
Tehát tudjuk, hogy az egyik oldal 60 cm.

A másik két oldalról, amik az alapot alkotják (a és b) a következőket tudjuk:
a*b = 720
2*(a+b) = 164 --> a+b = 82 --> a = 82-b

Az alsó egyenletből kifejezett "b"-t behelyettesítjük az első egyenletbe:
(82-b)*b=720
82b-b2 = 720
0 = b2 - 82b +720

Ez egy másodfokú egyenlet, amit a másodfokú megoldóképlettel megoldunk. Eredménynek az alábbi két szám jön ki:
x1 = 10
x2 = 72

Tehát az a= 10 cm, b = 72 cm és c = 60 cm.
Innen már a hasáb felszínét egyszerűen ki tudjuk számolni :
A = 2*(a*b+a*c+b*c) = 2*(10*72+10*60+72*60) = 11280 cm2 = 112,8 dm2

Módosítva: 5 éve
0