Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Itt lenne egy pár feladat aki tud segítsen! Köszi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1130
1, Írd le a 42:35 arányt százalék alakban!
2,, Írd le a 13,7:hét negyed arányt két egész szám arányaként!
3, Hány %-a az 5 a 19-nek?
4, 3 szám úgy aránylik egymáshoz mint a 3:5:8 a legnagyobb szám a 120.Mennyi a 3 szám összege?
5, Két szám aránya 5:19.Mekkora a két szám összege ha a kisebb 60?
6, A matek szertárban összesen 240 könyv van,külön-külön polcon az alsó tagozazosoknak,a felsősöknek és a középiskolásoknak szóló könyvek.3 polcon lévő könyvek számának aránya (a felsorolás szerint sorrendben)2:3:7.Hány könyv van egyes polcokon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat: Itt ki kell számítani a tört értékét és megszorozni 100-zal és máris megkapod a százalékos eredményt, ami 120⁰/₀

2.feladat: Felírható: 13,7/(7/4). Ahhoz hogy kihozzuk két egész számra a nevezőt és a számlálót, csak annyi dolgunk, hogy a két számot addig bővítjük 10-zel, amíg mindkettő nem lesz egész.
7/4=1,75, ezt 100-zal bővítve egészet kapunk és a 13,7-et is bővítjuk 100-zal és máris megkaptuk az eredményünket, ami 1370/175.

3.feladat: Itt azt kérdezi igazából, hogy a 19-et mennyivel kell szoroznunk hogy 5-öt kapjunk, és ebből felírhatunk egy egy ismeretlenes egyenletet, ami így néz ki:
19*x=5
Amiből x=5/19=0,26315789 Ezt megszorozva 100-zal kapjuk a százalékos választ!

4.feladat: Felírhatjuk a három arányt, 3x 5x és 8x formában! Ekkor 8x=120, amiből x=15, ezzel végig szorozzuk 3x-et és 5x-et, amiből kapjuk hogy: 3*15=45
5*15=75
Tehát a három szám a 45, 75 és a 120, ezeknek pedig az összege 240.

5.feladat: Itt ismét felírjuk 5x és 19x alakban az arányokat, de itt 5x=60, amiből x=12, és ezzel ismét végig szorozzuk 19x-et, amiből kapjuk, hogy 19*12=228
Tehát a két szám a 60 és a 228, amiknek az összege: 288

6.feladat: Itt az előzőekhez képest ugyan felírjuk az arányokat 2x 3x és 7x alakban de most össze is adhatjuk őket és az összeg adja az össz könyvek számát, tehát:
2x+3x+7x=240
12x=240 /:12
x=20, és ezzel végig szorozzuk az x-es alakban szereplő aránypárokat, íg kapjuk, hogy az alsó tagozatnak 2*20, azaz 40 könyve van, a felsősöknek 3*20, azaz 60 könyve van, míg a középiskolásoknak 7*20, azaz 140 könyve van. Könnyen lehet ellenőrizni a kapott eredmény, úgy hogy azokat összeadjuk, jelen esetben 40+60+140 éppen 240-et ad ami az össz könyvek számával megegyezik!

Remélem tudtam segíteni, ha gond van írjál nyugodtan! :)
1