Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi. PLS

Főoldal » Középiskola » Matematika
765
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
48-as feladat:
a) része:
Az egynlőszárú háromszögnél a magasságot kiszámíthatjuk a következő képlettel: m= b*b-(a*a)/4 
Behelyettesítve a két oldal hosszát, adódik, hogy: m=8 cm
Területe: T=a*ma=12 cm*8cm=96 cm2
Kerülete: K=2*b+a=2*10+12= 32cm
b) része: Mivel a=0 cm, ezért ez a háromszög nem megszerkeszthető! Így nem kell számolni!
c) része: Itt a már jól ismert képletet használjuk az a oldal megadásához:
Tehát: a=2* b*b-m*m 
Behelyettesítés után kapjuk, hogy: a=16,2 cm
Terület és kerület számítás az előző feladathoz képest nem írom már le.

49-es feladat:
a) része: mivel egyenlő szárú, ezért két befogója egyenlő és ezek 5cm-esek.
Felírva Pitagorasz tételét: (x jelölje az átfogó hosszát)
a2+a2=x2
Behelyettesítve kapjuk, hogy: x= 50 =7,071 cm
b) része:
Ismét felírjuk Pitagorasz tételét a háromszögre: (Most x jelölje a befogók hosszát)
2*x2=52
Ebből: x= 12,5 =3,535534 cm
c) része:
Ha rajzolj az mindig segít! Az átló behúzásával kapunk egy derékszögű háromszöget, melynek ismerjük a két befogóját, és ennek a háromszögnek az átfogóját keressük.
Ismét Pitagorasz tétel:
2,12+2,82=x2
Ebből: x=3,5 cm, ami az átfogó hossza.
d) része:
A háromszögnek 30. 60, 90 fokosak a szögei, és így ez egy speciális háromszög, mert itt a rövidebbik befogó hossza éppen egyenlő az átfogó hosszának felével, tehát az átfogó 20 cm.
Ismerünk két oldal és Pitagorasz tétellel kiszámoljuk a harmadikat is, de szerintem ez már menni fog!
0