Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika sürgős:!

Főoldal » Középiskola » Matematika
308
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)  578 - 34x  = 17
Értelmezési tartomány:
578 - 34x ≥ 0 /+ 34x
578 ≥ 34x /: 34
17 ≥ x vagy x ε ] - végtelen ; 17 ]
Megoldás:
a)  578 - 34x  = 17 /()2
578 - 34x = 172
578 - 34x = 289 /-578
-34x = -289 /: (-34)
x = 8,5 Megoldás, mert benne van az értelmezési tartományban.

b)  9x + 13  - 7 = 0
Értelmezési tartomány:
9x + 13 ≥ 0 /- 13
9x ≥ -13 /: 9
x ≥ -13/9 vagy x ε [ - 13/9 ; + végtelen [
Megoldás:
a)  9x + 13  -7= 0 /+7
 9x + 13  = 7 /()2
9x + 13 = 72
9x + 13 = 49 /-13
9x = 36 /: 9
x = 4 Megoldás, mert benne van az értelmezési tartományban.
1