Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna ebbe segíteni?köszi.

Főoldal » Középiskola » Fizika
883
Egy 10 kg tömegű testre egyidejűleg két erő hat, az egyik 30 N, a másik 40 N, az erők
derékszöget zárnak be.
a) Mekkora a testre ható eredő erő nagysága?
(Szerkesztéssel és számítással is oldja meg a feladatot!)
b) Mekkora a test gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m = 10 kg
F1 = 30N
F2 = 40N
a)
Mivel a két erő merőleges egymásra, ezért a vektorösszeadás szabályai szerint az eredőerő megegyezik a két merőleges erő által meghatározott téglalap átlójának a hosszával.
Az átló a két egymásra merőleges erővektorral egy derékszögű háromszöget alkot, melyben alkalmazzuk Pitagorasz-tételét.
Legyen az eredő erő: Fe
Ekkor teljesül, hogy
F12 + F22 = Fe2
(30N)2 + (40N)2 = Fe2
900 N2 + 1600 N2 = Fe2
2500 N2 = Fe2
Fe =  2500  = 50N az eredő erő.
b) Newton II. törvénye alapján: Fe = a * m, vagyis
a = Fe / m = 50N / 10 kg = 5 m/s2 a test gyorsulása.
1