Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
294
A következő kémia feladathoz kellene a segítség. A képet csatoltam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a, Keletkezik NaOH és `H_2`-gáz.

`Na` + `H_2O` = `NaOH` + `1/2` `H_2`

b,

230 g nátrium az `230/23` = 10 mol

keletkezik 10 mol NaOH, ami `10*40` = 400 g

Az oldat tömege 500+230, de a hidrogéngáz eltávozik a rendszerből, ami 5 mol, azaz `5*2` = 10 g

Az oldat 500+230-10 = 720 g

720 g oldatban van 400 g NaOH

100 g oldatban van `100/720*400` = 55,6 g NaOH.

A keletkezett oldat NaOH-ra 55,6 tömeg%-os.

c,

Feljebb már megválaszoltuk, 5 mol, vagyis 10 g hidrogéngáz keletkezik.

Ha standard körülmények között vizsgáljuk a folyamatot, akkor

1 mol gáz térfogata 24,5 l

5 mol gáz térfogata `5*24.5` = 122,5 liter gáz keletkezik.
0