Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
277
A következő kémia feladathoz kellene a segítség. A képet csatoltam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
46,

a,

2 `KCl` + `H_2SO_4` = `K_2SO_4` + 2 `HCl`

b,

`M_(KCl)` = 74,5 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(K_2SO_4)` = 174 `g/(mol)`

KCl-oldat:

100 g oldatban van 40 g KCl

800 g oldatban van `800/100*40` = 320 g KCl, ami `320/74.5` = 4,3 mol

Ehhez szükséges feleannyi, azaz `4.3/2` = 2,15 mol `H_2SO_4`

2,15 mol `H_2SO_4` az `2.15*98` = 210 g `H_2SO_4`

kénsav-oldat:

100 g oldatban van 49 g kénsav

Hány g oldatban van 210 g kénsav?

x = `210/49*100` = 429,5 g kénsavoldatra van szükség.


c,

Az oldat tömege 429,5+800 = 1229,5 g.

Keletkezik 2,15 mol `K_2SO_4`, ennek a tömege `2.15*174` = 374,1 g

1229,5 g oldatban van 374,1 g `K_2SO_4`

100 g oldatban van `100/1229.5*374.1` = 30,43 g `K_2SO_4`

A keletkezett sóra az oldat 30,74 tömeg%-os.
0