Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
759
a. 108 g alumínium HCL-al való reakciója során hány g alumínium-klorid (ALCL₃) keletkezik?
b. Hány darab HCL (hidrogén-klorid) molekula használódik el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 Al + 6 HCl = 2 `AlCl_3` + 3 `H_2`

a,

108 g Al az `108/27` = 4 mol

4 mol Al-hoz `4/2*6` = 12 mol HCl szükséges.

keletkezik 4 mol `AlCl_3`, ami `4*133.5` = 534 g `AlCl_3`.

b, 12 mol HCl az `12*6*10^(23)` = `7.2*10^(24)` db HCl-molekula használódik el.
0