Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás 11.-12. osztály SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
388
A foszfor-pentaklorid egy mérgező, színtelen kristály, mely 100 °C hőmérsékleten szublimál.
Magas hőmérsékleten a foszfor-pentaklorid gőzei az alábbi egyensúlyi folyamatban
disszociálnak:

PCl 5 PCl 3 + Cl 2 .

A folyamat egyensúlyi állandója 200 °C hőmérsékleten K = 0,00800 mol/dm 3 . Egy 1,25 dm 3 -es
tartályt megtöltünk 100 kPa nyomású, 30 °C hőmérsékletű klórgázzal, továbbá hozzáadunk
6,32 g kristályos (elhanyagolható térfogatú) foszfor-pentakloridot. A tartály lezárása után azt 200
°C hőmérsékletűre hevítjük.
a) Mekkora a foszfor-pentaklorid disszociációfoka?
b) Mekkora a tartályban lévő gázelegy nyomása 200 °C-on?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, kémia, számítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`PCl_5` `leftrightarrow` `PCl_3` + `Cl_2`

`M_(PCl_5)` = 208,24 `g/(mol)`

1,25 `dm^3`-ben van 6,32 g `PCl_5`, ami `6.32/208.24` = 0,03 mol

1 `dm^3`-ben van `1/1.25*0.03` = 0,0243 mol; ez volt a kiindulási koncentráció

Átalakul x mol mindből

Az egyensúlyi elegyben lesz x mol a keletkezett anyagokból és 0,0243-x mol a kiindulási anyagokból.

K = `([PCl_3][Cl_2])/[PCl_5]` = `(x^2)/(0.0243-x)` = 0,008

x = 0,0105

A disszociációfok:

`alpha` = `c_("Átalakult")/c_("kiindulási")` = `0.0105/0.00243` = 0,432 a `PCl_5` disszociációfoka.


b,

A tartályban lesz (`dm^3`-enként) 0,0243+0,0105 = 0,0348 mol anyag.

T = 200 °C = 473 K

V = 1 `dm^3` (1,25 az eredeti térfogat, de már mindent 1 `dm^3`-re számoltunk a koncentráció miatt, maradjon így). = 0,001 `m^3`


p = `(n*R*T)/V` = `(0.0348*8.314*473)/0.001` = 136851 Pa.
0