Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás 11.-12. osztály SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
629
Egy kétvegyértékű fém nitrátjának 200 g tömegű vizes oldatát addig elektrolizáljuk, amíg a
katódon fémkiválás tapasztalható. A kiváló fém tömege 3,27 g. Az elektrolízis után az oldatot
10 dm 3 térfogatúra hígítjuk, melynek pH-ja 2,50 lesz.
a) Melyik fém nitrátját elektrolizáltuk?
b) Hány tömegszázalékos a salétromsavoldat az elektrolízis után, de még a hígítás előtt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, kémia, számítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
K: `X^(2+)` + 2 `e^-` `leftrightarrow` `X`

A: `H_2O` `leftrightarrow` 2 `H^+` + 2 `e^-` + `1/2` `O_2`

A fém moláris tömege x `g/(mol)`.

3,27 g fém az `3.27/x` mol fém vált ki.

Ezzel egyidejűleg az anódon `2*3.27/x` mol hidrogénion keletkezett,

A végső oldat pH-ja 2,5; `[H^+]` = `10^(-2.5)` = `3,16*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`.

10 `dm^3` oldatban 0,0316 mol `H^+` van.

`2*3.27/x` = 0.0316

x = 207 `g/(mol)`, ez pedig az ólom.



Elektrolízis után keletkezett 0,0316 mol `H^+` (ugyanennyi mol salétromsav).

Az oldat tömege csökkent, hiszen az anódon oxigén fejlődött, mégpedig `0.0316/4` = 0,0079 mol, ennek a tömege `0.0079*32` = 0,2578 g. A fém is kivált a katódon, `0.0316/2*207` = 3,2706 g.

Az oldat tömege elektrolízis után 200-0,2578-3,2706 = 196,4716 g. A benne levő salétromsav `0,316*63` = 1,9908 g

100 g oldatban van `100/196.4716*1,9908` = 1,013 tömeg%-os az oldat salétromsavra.
0