Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
371
Egy ekvimolekuláris propán és propén keverék 5,6 L, normál körülmények között mért térfogatát, brómos vizet tartalmazó edényen vezetik át. Számitsa ki mennyivel nő meg az edény tömege.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(propén)` = 42 `g/(mol)`

A propén reagál a brómmal:

`CH_3-CH=CH_2` + `Br_2` `rightarrow` `CH_3-CHBr-CH_2Br`

Ekvimolekuláris, tehát az elegyben van 2,8 l propán és 2,8 l propén

22,41 l gáz normál körülmények között 1 mol

2,8 l gáz `2.8/22.41` = 0,125 mol

0,125 mol propén nyelődik el a rendszerben, ezzel fog nőni az edény tömege.

`0.125*42` = 5,25 g-mal nőtt az edény tömege.
0