Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszike a segítséget.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
317
Tudnátok nekem segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
1. feladat:
9 + 8 + 7 + 6 + 5 + 43 + 21 = 99
1 + 23 + 4 + 5 + 67 = 100

2. feladat:
Mivel csak az utolsó számjegyre vagyunk kiváncsiak, ezért a műveleteket is csak az utolsó jegyekkel végezzük el.
A műveletvégzés során ügyelni kell a műveleti sorrendre, tehát a szorzáspkkal kezdünk.
2 * 4 * 6 * 8 + 1 * 3 * 5 * 7
2 * 4 = 8
8 * 6 = 48, tehát az utolsó számjegy : 8
8 * 8 = 64, tehát az utolsó számjegy: 4

1 * 3 = 3
3 * 5 = 15, tehát az utolsó számjegy: 5
5 * 7 = 35, tehát az utolsó számjegy: 5

Következik az összeadás: 4 + 5 = 9 a művelet eredményének az utolsó számjegye.


1

3. feladat:
A nyitja E-t. De A-nak csak egy szomszédja van ezért A biztosan nyitja B-t is.
E-nek csak D a szomszédja, Tehát E biztosan nyitja D-t is.
Ez azt jelenti, hogy az A, B, D, és E szekrények 1 kulccsal nyithatók.
A feltétel szerint amelyik kulcs nyitja B-t, az nyitja C-t is, tehát A nyitja C-t is.
Ez azt jelenti, hogy 1 kulccsal minden szekrény nyitható.

4. feladat:
Semmit sem gyűjt: 4 fő
Mindent gyűjt: 5 fő
14 tanuló gyűjt bélyeget (de ebbe beleszámoltuk azokat is, akik mindkettőt gyűjtik),
Csak bélyeget gyűjt: 14 - 5 = 9 fő
16 tanuló képeslapot gyűjt (de ebbe beleszámoltuk azokat is, akik mindkettőt gyűjtik),
Csak képeslapot gyűjt: 16 - 5 = 11 fő
Az osztálylétszám: 4 + 5 + 9 + 11 = 29 tanuló jár az osztályba.




1

5. feladat:
26 fej és 298 láb
Vannak 40 lábúak 1 fejjel és 3fejkű sárkányok x lábbal
26 fej = 3 * k + n, vagyis a 40 lábúák 2-en , 5-en vagy 8-an lehetnek.
8 db 40 lábúnak már 8 * 40 = 320 lába lenne, tehát ez nem megoldás.
5 db 40 lábúnak 5 * 40 = 200 lába van.
A 26 fejből a sárkányoknak maradt 26 - 5 = 21 fej, vagyis 21 : 3 = 7 sárkány élhet a szigeten.
Az összes lábbvól a sárkányoknak maradt 298 - 200 = 98 db láb.
Ha 7 sárkány osztozik a 98 lábon, akkor 1 sárkánynak : 98 : 7 = 14 db lába van.

6. feladat:
I. P + K = 5D
II. 2M + K = 3D
III. K = 4M
A III. egyenlőséget behelyettesítjük a II.-ba: 2M + 4M = 3D, azaz 6M = 3D. Ebből következik, hogy (:3) 2M = 1D
Átírjuk az I. egyenlőséget:
P + 4M = 5D
P + 2 * 2M = 5D
P + 2 * 1D = 5D
P + 2D = 5D
P = 3D
Korábbról már tudjuk, hogy 6M = 3 D, tehát P = 6M
Pisti 6 macskát tud egyensúlyozni.
0