Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika kerem sos

130
Kérem szépen nem tudom mi tévő legyek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Az alapunk egy ABCD téglalap, melynek DC szakaszán felvesszük az M pontot úgy, hogy a D ponttól 4, a C ponttól pedig 8 cm távolságra legyen (a feladat szövege miatt)
Ezek után erről a pontról húznk egy, a DC szakasszal merőleges 6 cm hosszú MN szakaszt. Azért 6 cm hosszú, mert tudjuk, hogy a C ponttól 10 cm-re van, tehát van egy derékszögű háromszögönk melynek átfogója 10 cm, egyik befogója pedig 8 cm, amiből kiszámolható pitagorasz törvényével, hogy a másik befogó 6 cm.
Elsőkén számoljuk ki az NA szakaszt: Berajzolhatunk egy háromszöget(az MN szakaszt meghosszabbítva, még azt is tudjuk, hogy ahhoz, hogy elérje az AB szakaszt 2 cm-rel kell meghosszabbítanunk) melynek kettő befogója 2 és 4 cm.Pitagorasz törvénye miatt így az eredmény erre a szakaszra  20  lesz, ami kerekítve 4,47.
Az NB szakasznál ugyan ezt csináljuk meg csak egy másik háromszögre, ennek a kettő befogója 2 és 12 cm lesz, amiből megállapíthatjuk, hogy az átfogójuk  66 , ami kerekítve 8,12 cm.
Az ND szakasszal szintén ezt csináljuk, itt van egy derékszögű háromszögünk, amine kettő befogója 6 és 4 cm. Ezekből szintén pitagorasz tételét használa megkapjuk, hogy  52  az eredményünk, ami kerekítve 7,21.
Remélem tudtam segíteni, szép estét, hajrá!
1