Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Matematika kerem sos

30
Kérem szépen nem tudom mi tévő legyek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Az alapunk egy ABCD téglalap, melynek DC szakaszán felvesszük az M pontot úgy, hogy a D ponttól 4, a C ponttól pedig 8 cm távolságra legyen (a feladat szövege miatt)
Ezek után erről a pontról húznk egy, a DC szakasszal merőleges 6 cm hosszú MN szakaszt. Azért 6 cm hosszú, mert tudjuk, hogy a C ponttól 10 cm-re van, tehát van egy derékszögű háromszögönk melynek átfogója 10 cm, egyik befogója pedig 8 cm, amiből kiszámolható pitagorasz törvényével, hogy a másik befogó 6 cm.
Elsőkén számoljuk ki az NA szakaszt: Berajzolhatunk egy háromszöget(az MN szakaszt meghosszabbítva, még azt is tudjuk, hogy ahhoz, hogy elérje az AB szakaszt 2 cm-rel kell meghosszabbítanunk) melynek kettő befogója 2 és 4 cm.Pitagorasz törvénye miatt így az eredmény erre a szakaszra  20  lesz, ami kerekítve 4,47.
Az NB szakasznál ugyan ezt csináljuk meg csak egy másik háromszögre, ennek a kettő befogója 2 és 12 cm lesz, amiből megállapíthatjuk, hogy az átfogójuk  66 , ami kerekítve 8,12 cm.
Az ND szakasszal szintén ezt csináljuk, itt van egy derékszögű háromszögünk, amine kettő befogója 6 és 4 cm. Ezekből szintén pitagorasz tételét használa megkapjuk, hogy  52  az eredményünk, ami kerekítve 7,21.
Remélem tudtam segíteni, szép estét, hajrá!
1