Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletre vezető problémák

Főoldal » Középiskola » Matematika
1796
Nyelvvizsgára készülve minden nap ugyanannyi tesztet oldottam meg egy 720 tesztet tartalmazó könyvből. Ha naponta 20 teszttel többet oldottam volna meg, akkor 3 nappal hamarabb lettem volna készen vele. Hány napig tartott a tesztek megoldása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, másodfokú, egyenlet, szöveges feladat, házi feladat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x nap y teszt naponta

xy = 720

(x-3)(y+20)=720

y = `720/x`

`(x-3)(720/x+20)` = 720

`720+20x-2160/x-60` = 720

`20x^2-60x-2160` = 0 /:20

`x^2-3x-108` = 0

(x-12)(x+9) = 0

`x_1` = 12

`x_2` = -9

12 napig tartott a tesztek megoldása, 60 teszt naponta. Ha naponta 80 tesztet készített volna el, akkor 9 napig tartott volna.
1