Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika függvényelemzés

445
Nem értem ezt a függvény elemzést. Kérlek segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvényelemzés
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Bár elég homályos a kép megpróbálok segíteni.
A függvényed valahogy így néz ki: valahány x +/- egy szám
Először a végén lévő számot használd, ami mögött nincs x. Ezt a pontot keres meg az y tengelyen. Ha a szám negatív, azt onnan tudod hogy egy mínusz van előtte. Ezek után a valahány x-el kell folytatnod ami ha jól látom egy tört. A törtben ugye kettő szám van (számláló és nevező) ezek közül a számláló van fent a nevező pedig lent. Nézd meg mekkora szám van a nevezőben és lépj ennyit jobbra, majd nézd meg, hogy mekkora szám van a számlálóban és lépj ennyit fel/le attól függően, hogy van-e előtte mínusz (ha van előtte akkor lefele menj, ha nincs akkor felfele) Pl.: -3/2 - kettőt lépsz jobbra és 3-at le
Ezt a két pontot ha összekötöd és egy egyenessel meghosszabbítod akkor meg is van a függvényed. Ezek után kezdhetjük is elemezni
Értelmezési tartomány: megmutatja hogy az x milyen szám lehet, ahol értelmes a függvény, lineális függvény esetében MINDIG x eleme (egy e betű) a R (csak dupla szárral szinte biztos hogy tanultatok ilyet, ez a valós számok jele)
Értékkészlet: ez ugyan az, mint az előző csak az y-al, ennél is y eleme a valós számoknak a megoldás
Zérushely: megmutatja, hogy a függvény hol metszi az x tengelyt. Ez néha az ábráról is leolvasható, ha mégsem, akkor megoldod a függvényedet úgy, hogy nullával legyen egyenló. Tehát ha a kiindulási függvényed a -3/2x+4, akkor a következő egyenletet kell megoldanod: -3/2+4=0, és amilyen értéket kapsz az x-re az lesz a zérushelyed
A továbbiakban sajnos abszolút nem látom hogy mit kérdezhet, de ha leírod szívesen segítek a továbbiakban is:)
1

Remélem így jobban látható
0

f (x) = -3/2x + 4
Elsőfokú függvény, a grafikonja mindig egy egyenes.
Az elsőfokú függvény képlete: f(x) = a * x + b, ahol a és b valós számok.
A b szám, (amit az x-ekhez hozzáadunk vagy az x-ekből kivonunk megmutatja, hogy a függvény hol metszi a koordináta-rendszer y tengelyét.
Az a számot, az x együtthatóját a függvény meredekségének nevezzük.
Az ábrázolást úgy kezdjük, hogy megnézzük, hogy milyen szám áll az x után, ez lesz tehát az y tengellyel való metszéspont. Ha az x után nem áll szám, az azt jelenti, hogy a b = 0, vagyis az egyenes az origón megy keresztül, a 0-ban metszi az y tengelyt.
Ha megvan az y tengellyel való metszéspont, akkor nézzük az a-t, az x előtt álló szorzószámot. Amennyi ennek a számnak a nevezője, az y tengellyel való metszéspontból indulva annyit lépünk mindig jobbra és amennyi a számlálója, annyit lépünk felfele, ha pozitív és lefele, ha negatív. Így megkapjuk a függvény további pontját. A pontokat összekötve megvan a függvény grafikonja. (Ha az a szám egész szám, akkor a nevezője 1, tehát ebben az esetben mindig 1-et lépünk jobbra.
Ennél a függvénynél: a = -3/2 és b = 4
Az egyenes az y tengelyt a +4-ben metszi. Ebből a pontból 2-t lépünk jobbra (mert 2 az együttható a nevezője, és 3-at lépünk lefele, mert negatív a szám és 3 a nevező.
A függvény tulajdonságai:
Értelmezési tartomány: megmutatja, hogy a függvény milyen x-ekre van értelmezve. Az elsőfokú függvények értelmezési tartománya mindig a valós számok halmaza.
Értelmezési tartomány: minden valós szám, vagyis xεR
Értékkészlet: megmutatja, hogy a függvény milyen y értékeket vesz fel. Elsőfokú függvény értékkészlete mindig a valós számok halmaza.
Értékkészlet: minden valós szám, vagyis yεR
Zérushely. A függvénynek ott van zérushelye, ahol teljesül, hogy f(x) = 0, vagyis a zérushely megmutatja, hogy a függvény hol metszi a koordináta-rendszer x tengelyét. Ha ez pontosan rácspontra esik, akkor leolvashatjuk, ha nem, akkor ki kell számolnunk úgy, hogy a hozzárendelési utasítást egyenlővé tesszük 0-val.
Ennek a függvénynek nem lehet pontosan leolvasni a zérushelyét, tehát számolnunk kell.
Tehát az egyenlet:
-3/2x + 4 = 0 /-4
-3/2x = -4 /*2
-3x = -8 /: (-3)
x = -8/3
Tehát a függvény zérushelye: x = -8/3
Tengelypont: A koordináta-rendszer tengelyeivel való metszéspontot jelenti. Az x tengellyel való metszéspont a zérushely.
Ennél a függvénynél:
x tengellyel való metszéspont: (-8/3 ; 0)
y tengellyel való metszéspont: (0 ; 4)
A függvény növekedését/csökkenését úgy tudod a legegyszerűbben megállapítani, hogy a függvény grafikonján balról jobbra haladva végighúzod az ujjadat. Ha felfele megy a grafikon, akkor a függvény növekvő, ha lefele, akkor csökkenő.
Elsőfokú függvényeknél, ha az a szám(az x együtthatója/x előtt álló szorzószám pozitív, akkor a függvény növekvő, ha negatív, akkor pedig csökkenő lesz.
Ennél a függvénynél a = -3/2 negatív, tehát ez a függvény minden valós szám esetén csökkenő lesz. Nem növekedik sehol.
A függvény szélsőértéke lehet minimum vagy maximum, a függvény legkisebb illetve lewgnagyobb pontja. Elsőfokú függvényeknek nincs szélsőértéke.
Tehát ennek a függvénynek sincs szélsőértéke.

Remélem tudtam segíteni.

1