Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi SOS!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2914
Valaki tudna segiteni??
Egy szabalyos nyolcszog oldala 15 cm, mekkora a terulete, korul illetve beirhato kor sugara??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A nyolcszög egy "szeletének" a középponti szöge 360°/8 = 45°
Írjuk fel a koszinusztételt az 'a' oldallal és az 'R' körül írt kör sugarával:
a² = R² + R² - 2·R·R·cos 45°
a² = 2R²·(1 - cos 45°)
15² = 2R²·(1 - √2/2)
R = 15 / √(2-√2) = 19,6 cm

A beírt kör sugarát (r) pedig mondjuk az a/2 - R - r derékszögű háromszögből számolhatod Pitagorasszal:
R² = (a/2)² + r²
... nem helyettesítek be, fejezd be te.

Területe: egy háromszögé a·r/2, ezért 4·a·r
Módosítva: 9 éve
0

Én a koszinusz-tételt túlzásnak tartom:
0