Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
381
valaki tud segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Fordított arányosságról akkor beszélhetünk, ha amennyi szeresére változik az egyik mennyiség a másik mennyiség ugyanakkora részére csökken.
Az "a" esetben ez fennnáll, hiszen a 60-at 4/3-dal kell szorozni hogy 80-at kapjuk, míg a 40-et 4/3-dal kell osztani hogy 30-at kapjunk. Tehát ez fordított arányosság. A képlet: xy=240.
A "b" esetbe szintén fennáll, hiszen 5-öt 4/5-del kell szorozni, hogy 4-t kapjunk, míg a 3-at 4/5-del kell osztani hogy az eredmény 3,75 legyen. Tehát ez is fordított arányosság. A képlet: xy=15
A "c" eseben szintén fennáll, hiszen 3-at 2/3-dal kell szorozni, hogy 2-t kapjunk, míg a 7-et 2/3-dal kell osztani, hogy az eredmény 10,5 legyen. Tehát ez is fordított arányosság. A képlet xy=21
0