Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
454
Ismeretlen CxHyO molekulaképletű, a vizsgálat hőmérsékletén gáz-halmazállapotú szerves vegyület 10,0 cm3-ét 50,0 cm3 azonos állapotú oxigéngázzal kevertünk össze és elégettük. A reakció lezajlása után megvártuk, hogy lecsapódjon a víz: 21,6 mg-ot mértünk. A kiindulási körülmények között a maradék gáz 40,0 cm3 térfogatú, melyet KOH-oldaton átvezetve a térfogat a felére csökken. Határozzuk meg a vegyület molekulaképletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_yO` + `(x+y/4-1/2)``O_2` = x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

Azt tudjuk, hogy 10 `cm^3` elégetésekor keletkezett 20 `cm^3` `CO_2` (ezt nyelte el a KOH).

Ha 1 molból 2 mol keletkezik, akkor `C_2H_yO` az összegképlet.

50 `cm^3` oxigénból indultunk ki és 20 `cm^3` maradt, akkor 30 `cm^3` reagált el.

`2+y/4-1/2` = 3

y = 6

A vegyület molekulaképlete `C_2H_6O`, ez lehet az etanol vagy a dimetil-éter.
1