Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
296
Segítetek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
X + Y = 100 lej
X : Y = 1,5 : 6,5
a) A megadott arányt bővítjük, azaz mindkét arányszámot megszorozzuk 2-vel. Ekkor azt kapjuk, hogy
X : Y = 3 : 13
Mivel az Y termékhez tartozó arányszám a nagyobb, ezért az Y termék számára oszt nagyobb pénzösszeget.

b) Mivel a termékek összesen 100 lejbe kerülnek, ezért a 100-at az arányszámok összegével osztjuk el:
100 : (3 + 13) = 100 / 16 = 6,25 lej az 1gység rész.
X termék ára: 3 * 6,25 = 18,75 lej.
Y termék ára: 13 * 6,25 = 81,25 lej.

Ellenőrzés:
A két termék összesen: 18,75 + 81,25 = 100 lej.
0