Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
277
Sziasztok!Ebben a két feladatban kérnék segítséget!Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
4. feladat:
Legyen F az álóóhelyes szektor és SZ : az ülőhelyes szektor
Az ábra alapján van 6 db állószektor, tehát van 6F és 8 db ülőhelyes szektor, tehát: 8SZ.
Összesen 2800 jegyet adtak el, vagyis 6F + 8SZ = 2800
A feltételek szerint egy állóhelyes szektorban kétszer annyian férnek el egy ülőhelyesben, azaz F = 2 * SZ
Ezt behelyettesítve az előző egyenletbe kapjuk, hogy
6 * 2SZ + 8 SZ = 2800
12 SZ + 8 SZ = 2800
20 SZ = 2800
SZ = 140
Azt kaptuk, hogy 1 ülőhelyes szektorban 140-en férnek el, tehát az összesen 8 * 140 = 1120 db ülőhely van.

3. feladat:
Karkötő:
Réz: 12 g
Arany: 28 g
Ezüst: 8 g
Összesen: 48 g
A 48 g-ból 28 g az arany, tehát a karkötő 28/48 része arany.
28/48 = 14/24, ami a karát számítása szerint azt jelenti, hogy ez a karkötő 14 karátos.

0